Gea Smidt

In opdracht van de provincie Groningen heb ik het concept voor het project Gronings Vuur ontwikkeld ter versterking van de culturele infrastructuur in de plattelandsgemeenten van de provincie Groningen. Voor actuele ontwikkelingen zie: www.groningsvuur.nl

Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie. Dat doen we in vijf gemeenten en twee regio’s: Het Hogeland, Westerkwartier, Midden-Groningen, Oldambt, Westerwolde, regio Pekela-Veendam-Stadskanaal, regio Loppersum-Delfzijl-Appingedam (toekomstige gemeente Eemsdelta).

In oktober 2019 geven we het stokje door aan de volgende gemeente: Westerkwartier, en zo verder.
Eind 2020 sluiten we Gronings Vuur af met de eindmanifestatie ‘Verzin’. Dat is een theatrale toekomstdialoog waarin we terughalen wat is opgehaald, vertoond en veroorzaakt in 2019 en 2020.
De echte afsluiting van GRONINGS VUUR is de evaluerende bijeenkomst voor alle deelnemers aan GRONINGS VUUR. We enerzijds rode draden naar de toekomst leggen en anderzijds actieplannen maken per gemeente:
• wat is de vervolgstap in culturele infrastructuur;
• wat is de vervolgstap om met kunst en cultuur datgene wat er speelt in je gemeente bloot te leggen.

Gwenda van der Vaart (Rijksuniversiteit Groningen, ruimtelijke wetenschappen) doet gedurende anderhalf jaar het evaluatie-onderzoek. Jantine Wijnja organiseert samen met ons de evaluerende bijeenkomst.