Gea Smidt

In opdracht van de provincie Groningen, als gastconservator, heb ik het concept voor het project Gronings Vuur ontwikkeld ter versterking van de culturele infrastructuur in de plattelandsgemeenten van de provincie Groningen. Voor actuele ontwikkelingen zie: www.groningsvuur.nl

Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie. Dat doen we in vijf gemeenten en twee regio’s: Het Hogeland, Westerkwartier, Midden-Groningen, Oldambt, Westerwolde, regio Pekela-Veendam-Stadskanaal, regio Loppersum-Delfzijl-Appingedam (toekomstige gemeente Eemsdelta).

De volgende regisseurs heb ik geselecteerd om de eindpresentatie van Gronings Vuur in gemeenten van onderop met cultuurmakers en gemeenten in de regio vorm te geven: Theo de Groot, Maaike van den Hoek, Ben Smit, Andy Smart en Manuel Paolini, Karin Noeken, Sijas de Groot en Karlijn Benthem. Het concept is vervolgens uitgevoerd door een lokaal team, met lokale productieleiders en social media man/vrouw, en gepresenteerd aan publiek op een locatie in de gemeente/regio.

Het concept voor kunstenaars is samen met Het Resort, Bierumerschool en Sign opgetrekend. Vervolgens hebben deze kunstinstellingen kunstenaars geselecteerd om in de gemeente/regio nieuw werk te maken: Yanthe van Nek, Eirik Ronneberg, Michiel Westbeek en Bert Scholten.

Op 15 januari 2021 en sluiten we Gronings Vuur af met het VUUR-FEEST. Dat is een theatrale toekomstdialoog waarin we terughalen wat is opgehaald, vertoond en veroorzaakt in 2019 en 2020. Deze geef ik samen vorm met kunstenaar Jantine Wijnja.

De echte afsluiting van GRONINGS VUUR is de evaluerende bijeenkomst op 19 februari 2021voor alle deelnemers aan GRONINGS VUUR. We enerzijds rode draden naar de toekomst leggen en anderzijds actieplannen maken per gemeente:
• wat is de vervolgstap in culturele infrastructuur;
• wat is de vervolgstap om met kunst en cultuur datgene wat er speelt in je gemeente bloot te leggen.

Gwenda van der Vaart (Rijksuniversiteit Groningen, ruimtelijke wetenschappen) doet gedurende anderhalf jaar het evaluatie-onderzoek. Kunstenaar en facilitator Jantine Wijnja organiseert samen met ons de evaluerende bijeenkomst.